Tahkim Söyleşileri – 3

Hazırlayan: ŞEHNAZ TERCAN

Editör: NESLİHAN PELVAN

Tahkim Kariyerine Başlangıç

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2015 mezunlarından stajyer avukat Sn. Gökçe Uyara sorularımızı içtenlikle cevapladığı ve deneyimlerini bizimle paylaştığı için teşekkür ediyoruz.

Attachment-1

 

 

  • Öğrencilik hayatınızda tahkim alanında uzmanlaşmaya ne zaman ve nasıl karar verdiniz? İlgi alanınıza girme süreci nasıl oldu?

Üniversiteye başladığımda çoğu öğrencinin aksine aklımda uzmanlaşmak istediğim bir alan yoktu. Hukuk fakültesinde zaman geçirip (aynı zamanda herkese devamsızlık yapmamasını öneriyor) okul sitesindeki ve panolardaki duyuruları takip ederken farazi dava yarışmaları yapıldığını öğrendim. Böylece yabancı dilimi geliştirmek ve donanımımı artırmak amacıyla Telders Farazi Dava Yarışması’na katıldım. Bu yarışma bana uluslararası hukukun güzel,verimli ve kapsamlı bir alan olduğunu gösterdi. En önemlisi uzmanlaşmak istediğim alanın uluslararası hukuk olduğunu anladım. Hukuk fakültesinin en zor senesi olan üçüncü sınıfta Vis Farazi Dava Yarışması’na katıldım. Tahkimi konu alan uluslararası nitelikteki bu yarışmaya hazırlanırken tahkim hakkında araştırma yapmanın ne kadar zevkli olduğunu gördüm. O yılki koçumuz İnci Ataman Figanmeşe hocamızdı. Kendisi de tahkim konusundaki her  şeyi bize sabırla anlatmıştı. Bu da bu alanı anlayıp sevmemde büyük etkiye sahiptir. Hala Vis Farazi Dava Yarışması takımı olarak buluştuğumuzda aklımıza İnci hocamızın tahkimi anlatışı gelir. Başlangıç cümlesi olarak: “Arkadaşlar tahkim ikiye ayrılır…”

  • Geçen sene güz döneminde Paris’te bulunan Milletlerarası Ticaret Odası (MTO/ICC)  Tahkim Divanı’nda staj yapma fırsatı yakalamıştın? Biraz bundan bahsetmek gerekirse bu staja nasıl karar verdin, stajda yaşadığın en farklı deneyimin neydi? 

Katıldığım Vis Farazi Dava Yarışması’ndan sonra tahkimle ilgili daha çok çalışmak istemiştim. Ne yazık ki Türkiye’de bunu sağlayan hukuk bürosu sayısı çok az.Bu sebeple yönümü yurtdışına çevirmiştim. Milletlerarası Ticaret Odası da başvurduğum birkaç kurumdan biriydi. Burdan staj kabulü alınca sevdiğim alanda daha çok çalışabileceğim için çok sevinmiştim. Staj sırasında yaşadığım en farklı deneyim olarak tek bir şey gösteremem ancak araştırma yaptığım kitapların yazarlarını görmek, Divan üyelerinin toplantılarını yakından gözlemlemek imkanına sahip oldum. Bir son sınıf öğrencisi için çok güzeldi. Aynı zamanda bağımsız bir kurumda uyuşmazlığı başka bir perspektiften görmek de kariyerimin başlangıçı için çok iyi olmuştu.

  • Uluslararası ticari tahkim yarışması olan Vis Moot Court Yarışması ile okulumuzu temsil etme şansı yakalamıştın, biraz da bu yarışma deneyiminden bize bahsedebilir misin?

Tek kelime ile harika bir deneyimdi.Yarışmaya hazırlanma süreci beni ilk başta çok zorlamıştı. Çünkü üçüncü sınıftaydım ve Milletlerarası Özel Hukuk (MÖHUK) ve seçmeli ders olan Uluslararası Ticari Sözleşmeler dersini almamıştım dolayısıyla tahkim hakkında detaylı bilgim yoktu. Bahsettiğim gibi İnci Hocamızın sabırla her şeyi anlatması ve hiçbir sorumuzu geri çevirmemesiyle konuya yavaş yavaş ısınmıştık. Bu dönemde uykusuz geçirdiğimiz birçok günümüz oldu. Ayrıca farazi dava yarışması takımlarının en büyük problemlerinden biri olan finansal sponsor sıkıntımız vardı. Hem araştırma hem finansal kaynak sıkıntımızı takım olarak çözdük. Sonunda okulların birden fazla kez katılabildiği “Pre-Moot” olarak adlandırılan asıl yarışma öncesi hazırlık yarışması niteliğinde olan yarışma için Belgrad’a gittik. Sonrasında ise asıl yarışma için Viyana’ya gittik.Viyana uykusuz gecelerimizin bittiği ve sunumlarımıza odaklandığımız bir yer olmuştu. Benim için hem tahkim alanında daha çok bilgi edinme, sunum yeteneğimi geliştirme hem de networking için harika bir tecrübe olmuştu. Bir sonraki sene takım arkadaşlarım yeniden Vis Farazi Dava Yarışması’na hazırlanıp, yarışma tarihinde ilk 64’e kalabilen ilk Türk üniversitesi olmamızı sağladılar.

  • Son olarak kariyerini bu yönde şekillendirmek isteyenlere son olarak neler tavsiye edersin?

Öncelikle tabii ki İngilizce’lerini geliştirmelerini tavsiye ederim. Bunun yanında ise okuldaki uluslararası hukuk alanındaki her etkinliği takip etmelerini öneririm. Kim bilir belki bir gün yarışma sıralamalarındaki ilk Türk üniversitesi oluşumuzu değil birinciliğimizi konuşuyor oluruz ve o takımdakilerden biri de sen olursun ve bu tecrübenle kariyerinin basamaklarını çıkmaya başlarsın….